Powered By Blogger

GOLUBAČKA TVRĐAVA


 Nalazi se na udaljenosti od 4km nizvodno od Golubca,na ulazu u Đerdapsku klisuru.Golubačka klisura ima devet četvorougaonih kula koje su povezane sa ozubčanom šestom stazom.Ona je bila podeljena na spoljašnje i unutrašnje utvrdjenje.Na višem delu unutrašnjeg utvrđenja nalazi se citadela i tri kule spojene bedemima.Na citadeli je bila glavna kula i žitnica i cisterna za vodu.
 U nižem delu ove prelepe tvrđave na Dunavu nalaze se ostaci monumentalne palate iz prve polovine 15.veka.U okviru spoljašnjeg utvrđenja postajala je kapija sa drvenim mostom preko vodenog šanca i dve kule.
 Tridesetih godina 20. veka kroz Golubačku tvrđavu probijen je magistralni put a kapija je srušena.Danas tvrđava može da se posmatra samo sa spoljašnje strane , jer je u uraslinama i unutra je trula i nije bezbedna.
 Više informacija i zanimljivosti o Nacionalnom parku Đerdap i Golubačkoj tvrđavi mozete naći na sajtu http://www.npdjerdap.org/

PREPORUKA

 Ukoliko se budete odlučili da pročetate Đerdapskom klisurom nemojte nikako propustiti izlete u kojima možete obići sve znamenitosti tog mesta i osetiti lepotu prirode.Tu spadju krstarenje Dunavom gde sa broda možete videti Golubačku tvrđavu,Smederevsku tvrđavu,Ramsku tvrđavu.Sve ove znamenitosti imaju svoju istoriju koja je vrlo zanimljiva.
 Kao preporuku za smeštaj u tom delu Srbije Vam dajemo  hotel u Donjem Milanovcu "Lepenski Vir".Više informacija o tom hotelu možete naći na sajtu http://www.hotellepenskivir.co.rs/





Нема коментара:

Постави коментар